جستجو

  • 992

Bitcoin folosește tehnologia blockchain. Blockchain e o chestie absolut fabuloasă – este întoarcerea unei baze de date cu mațele în afară. În loc să fie CENTRALIZATĂ, secretizată și cu investiții gigantice în securitatea tranzacțiilor, ca să faci față atacului hackerilor ruși, care cu un caca de calculator de 100 de mii de eur îți fac flenduri firewallurile și își transferă jde milioane de euro, deci în loc de toate lucrurile astea pe care le face o bancă clasică, tehnologia blockchain face exact pe dos: baza de date e open, deschisă, și BLOCATĂ, blockchain, fiecare tranzacție se adaugă în capul lanțului de tranzacții (public, repet) și lanțul de blocuri (public, repet cred că pentru a 3-a oară) se află pe TOATE calculatoarele care fac mining bitcoin. Pe TOATE, exact același lanț de tranzacții. Vino tu cu un bloc falsificat și se cacă pe ei de râs toți minerii de bitcoin: adică tu vrei să spui că lanțul tău de blocuri este autentic, și celelalte 5 de milioane de lanțuri de blocuri identice între ele, aflate pe 5 milioane de mineri de bitcoin, sunt false?
Ok, să zicem că ești în echipa de 300 de hackeri ruși care sclavagesc la Putin, sau cei 3000 care sclavagesc pentru Kim Jong Un. Au niște calculatoare super zuma cray bong, una sută mii bucata. Se trezește Putin într-o dimineață și vrea să spargă bitcoin pentru că are nevoie pentru niște arme chimice mai eficiente, ultima dată au scăpat cu viață vreo 3 copii. Ce fac hackerii ăia? Nimic nu fac. Ar trebui să modifice SIMULTAN majoritatea lanțurilor de blocuri, majoritatea blockchainurilor, de pe toate serverele de mineri, împrăștiate pe toată planeta. Că dacă modifică mai puțin de 50%, algoritmul blockchain e atât de simplu, pur și simplu tranzacția e considerată falsă și toate blockchainurile deja modificate sunt rescrise frumos conform cu majoritatea :). E mai avantajos să faci mining de bitcoin cu calculatoarele tale puternice, decât să încerci să hackerești sistemul. E exact pe dos decât la o bancă clasică.
Speculă? Ai auzit vreodată de vreun agent care încearcă să îți vândă bitcoin? Nu există așa ceva, pentru că banii se produc mult mai simplu: faci mining. Îți pui calculatorul la treabă și câștigi bani. Domnu Putin când a auzit câți bani se fac cu meta xonium digi blue s-a apucat și el să facă mining, îți garantez că armele chimice au finanțarea asigurată, și că toate guvernele lumii fac mining la ora asta prin firmele care aparțin serviciilor lor secrete.
Eu chiar m-aș bucura să dea în nas bitcoin, să aibă valoarea 50 de dolari din partea mea, brusc deodată toate mafiile de pe planetă ar vrea să omoare pe cineva și nu ar avea pe cine :))). Dar felul cum e făcut, faptul că îți asigură securitatea totală (blocul tău este doar o singură za dintr-un lanț, și lanțul se află pe milioane de servere publice) și faptul că îți asigură confidențialitatea totală (un bloc este doar o înșiruire de caractere, îl poți scrie pe o foaie de hârtie, îl poți trimite pe mail, îl poți trimite pe fax, etc etc, ce monedă o mai poți transmite prin fax, sau prin morse, cu o lanternă?) și nu în ultimul rând că ești practic plătit ca să întreții baza de date, toate astea mă fac să cred că o să mai auzim de bitcoin încă o sută de ani de acum încolo

Thumb up 10 Thumb down 1
منبع